Czy drożdże pomagają na trądzik?

Drożdże na trądzik.

Osoby zmagające się z problemami dotyczącymi cery często decydują się na rozmaite metody przeciwdziałania występującym niedoskonałościom. W przypadku trądziku poleca się użyć drożdży spożywczych, które okazują się naturalnym sposobem wsparcia kondycji skóry. Co sprawia, że drożdże są pomocne na trądzik?

Składniki aktywne zawarte w drożdżach

 

Drożdże spożywcze, zwane też drożdżami piekarniczymi czy piwowarskim, to w rzeczywistości jednokomórkowe grzyby należące do gatunku Saccharomyces cerevisiae. W branży spożywczej są niezwykle często wykorzystywane np. do fermentacji piwa i wina, pieczenia ciast i pieczywa czy wyrobu niektórych produktów mleczarskich. Ponadto na sklepowych półkach można natrafić na nieaktywne płatki drożdżowe, które są niczym innym jak suszonymi grzybami pozbawionymi zdolności do fermentowania cukrów.

Niemniej jednak prawdziwą zaletą drożdży spożywczych jest bogata zawartość rozmaitych składników. Przede wszystkim warto wspomnieć o dużej ilości witamin z grupy B (m.in. biotyny, kwasu foliowego czy witaminy B6), co sprawia, że grzyby Saccharomyces cerevisiae mogą posłużyć jako forma uzupełnienia diety. Niedobór witamin z grupy B np. kwasu pantotenowego może doprowadzić do zmian skórnych, zaburzenia prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych czy upośledzenia syntezy niektórych hormonów. Ponadto należy dodać, że drożdże zawierają szereg składników mineralnych. W kontekście urody na uwagę na pewno zasługują cynk i selen. Ten pierwszy ma bezpośredni wpływ na zachowanie zdrowej kondycji skóry m.in. wspierając gojenie się ran, oddziałując na syntezę białka i regenerując tkanki, regulując gospodarkę hormonalną, zachowując optymalne stężenie testosteronu we krwi czy wykazując aktywność przeciwzapalną. Z kolei drugi ze wspomnianych pierwiastków wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, zwalcza wolne rodniki tlenowe oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego.

Oprócz tego warto wspomnieć, że drożdże spożywcze zawierają w sobie:

  • chrom
  • lecytynę
  • inozytol
  • β-glukan
  • glutation

W jaki sposób drożdże spożywcze przeciwdziałają trądzikowi?

 

Skoro drożdże piwowarskie zawierają wiele składników aktywnych o korzystnym wpływie na urodę, to ciężko przejść obojętnie wobec ich oddziaływania na przeciwdziałanie problemom dotyczącym cery. Drożdże piekarnicze mogą okazać się pomocne dla osób z trądzikiem wskutek:

  • redukowania zmian zapalnych,
  • regulowania poziomu cholesterolu,
  • zwalczania wolnych rodników tlenowych,
  • poprawy nawilżania skóry i procesu gojenia się ran
  • oddziaływania na prawidłowy metabolizm węglowodanów,
  • przeciwdziałania procesowi przesadnego rogowacenia naskórka,
  • zapobiegania łojotokowi i regulacji ilości produkowanego sebum.

Ponadto drożdże są częstym dodatkiem do rozmaitych kosmetyków pielęgnacyjnych, co wynika m.in. z korzystnych właściwości wspierających prawidłową elastyczność skóry, z zapobiegania jej przesadnemu wysychaniu czy z działania biobójczego.

Drożdże na trądzik – jak stosować?

 

Najpopularniejszym sposobem aplikacji drożdży na skórę objętą zmianami trądzikowymi jest przygotowanie maseczki. Drożdże poleca się rozpuścić w ciepłym i odtłuszczonym mleku lub miodzie – jako dodatek można wykorzystać inne składniki wspierające przeciwdziałanie bakteriom trądzikowym np. olejek z drzewa herbacianego. Maseczki drożdżowe są również dostępne w aptekach i drogeriach. Inną opcją jest zakup suplementów diety z drożdżami, które przeważnie występują w formie poręcznych kapsułek. Oprócz tego można zdecydować się na kuracje pitne, które polegają na spożyciu napoju przygotowanego poprzez rozpuszczenie drożdży we wrzątku.

Bibliografia:

  1. Pal J., et al. „Piwo i surowce browarnicze w kosmetologii oraz kąpiele piwne jako forma zabiegowa.” Postępy Fitoterapii 2019, 20(2): 145-153.
  2. Bowe W., Patel NB., Logan AC. „Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis: from anecdote to translational medicine.” Beneficial Microbes 2014, 5(2): 185-199.
  3. Muszyńska B., Malec M., Sułkowska-Ziaja K. „Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych (Saccharomyces cerevisiae).” Postępy Fitoterapii 2013, 1: 54-62.