Dieta na trądzik — co jeść, a co unikać?

Dieta na trądzik — co jeść, a co unikać

Zmiany trądzikowe stanowią przyczynę występowania widocznych niedoskonałości, co prowadzi do pogorszenia estetyki wyglądu i zaburzenia zdrowia skóry. Oprócz leczenia farmakologicznego warto skoncentrować się na prawidłowym odżywianiu. Co powinna zawierać dieta na trądzik? Czego należy unikać, aby nie pogorszyć aktualnego stanu?

Co powinna zawierać dieta na trądzik?

Pojawienie się trądziku wymaga zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych i wprowadzenie zdrowych przyzwyczajeń. W pierwszej kolejności należy postawić na produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG). Tego typu artykuły spożywcze pomogą utrzymać optymalne stężenie glukozy we krwi i pozwolą uniknąć niekontrolowanych wyrzutów insuliny. Prawidłowa równowaga gospodarki węglowodanowej jest jednym z elementów profilaktyki cukrzycy, ale i pomaga ograniczyć zmiany trądzikowe.

Równie ważną rolę dla zdrowej cery odgrywa optymalne nawodnienie ustroju. Woda nie tylko dostarcza cennych minerałów, ale i zapewnia oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn oraz pomaga w usuwaniu zbędnych metabolitów wtórnych. Dziennie należy wypijać co najmniej 2 litry płynów – pomocne okażą się także herbaty ziołowe oraz zupy z warzywami.

Z pewnością korzystnym wyborem okażą się produkty bogate w błonnik. Nie tylko będzie pomocny w kontekście gospodarki cukrowej. Dodatkowo zapewni dobre wsparcie dla kondycji mikroflory bakteryjnej jelit. Jak wiadomo stan mikrobioty ma niewątpliwie duże znaczenie dla odporności. Osłabienie mikrobioty może z kolei powodować niedoskonałości i problemy z cerą.

Nie można jednak zapominać, że najważniejszą rolę odgrywają witaminy i minerały. Dieta na cerę trądzikową powinna bazować na produktach, które stanowią źródło:

  • cynku – owoce morza, ryby – wspomaga utrzymanie dobrego stanu skóry, a niedobory są związane z występowaniem zmian zapalnych
  • witamina A – marchew, bataty szpinak, wiśnie – ma korzystny wpływ na kondycję błon śluzowych
  • witamina C – acerola, dzika róża, cytrusy, pietruszka, papryka – oprócz bardzo dobrze znanego wpływ na odporność i przeciwdziałanie stresowi antyoksydacyjnemu odgrywa ważną rolę w procesie syntezy kolagenu
  • witamina E – oleje roślinne, słonecznik, jarmuż, migdały – jest silnym przeciwutleniaczem, który pozwala zwalczać wolne rodniki oraz wspomaga procesy nawilżania skóry
  • żelazo – kasza gryczana i jaglana, ciecierzyca, fasola, mięso – niedobory żelaza powodują, że skóra jest bardziej szorstka i szybciej ulega uszkodzeniom

Czego unikać w diecie na trądzik?

Przeciwdziałanie trądzikowi przy pomocy diety jest nierozerwalnie związane ze zrezygnowaniem z produktów wysoko przetworzonych. Artykuły spożywcze bogate w sól, proste cukry, niezdrowe i nasycone kwasy tłuszczowe, czy konserwanty potęgują stres oksydacyjny oraz nasilają niekorzystne oddziaływanie wolnych rodników tlenowych. Utrzymywanie organizmu w takim stanie przez długi czas potęguje powstawanie reakcji zapalnych, które mogą przyczynić się do występowania zmian o charakterze trądzikowym tj. intensyfikacji produkcji i przesadnego zalegania sebum.

Jednak nie tylko niezdrowe produkty mogą wzmagać niedoskonałości skórne. Osoby borykające się z trądzikiem powinny odstawić nabiał, który może przyczynić się do występowania problemów dermalnych np. nieestetycznych wyprysków. Ponadto warto też wspomnieć, że ostre przyprawy mogą zaostrzać istniejący stan zapalny i sprzyjać utrzymywaniu się problemów spowodowanych trądzikiem.

 

Bibliografia:

  1.   Osowski S. „Znaczenie diety w terapii trądziku pospolitego.” Kosmetologia Estetyczna 2019 6(8): 755-760.
  2.   Dawidziak J., Balcerkiewicz M. „Dieta jako uzupełnienie leczenia trądziku pospolitego (Acne vulgaris). Część I. Witaminy i minerały” Farmacja Współczesna 2016 9: 1-5.
  3.   Krasowska D. „Etiopatogeneza i obraz kliniczny trądziku pospolitego.” Dermatologia Estetyczna 2006 43: 67-71.